PREVENTIVNO ZOBOZDRAVSTVO

REDNA SKRB ZA ZDRAV NASMEH.

Naša želja je, da posameznik z dobro ustno higieno in rednimi zobozdravstvenimi pregledi vzdržuje zdrav nasmeh ter s tem prispeva k ohranitvi zob do pozne starosti.

Preventivno zobozdravstvo

Preventivni pregledi in ukrepi so nujno potrebni, saj prispevajo k zgodnji prepoznavi kariesa in diagnozi parodontalne bolezni. Pod preventivne ukrepe štejemo pouk o pravilni ustni higieni in izvajanje le-te, odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog, zalivanje fisur pri otrocih in mladostnikih, uporabo zaščitnih premazov ter redne polletne ali letne zobozdravniške preglede.

KAKO LAHKO POMAGAMO?

VRSTE PREVENTIVNEGA ZDRAVLJENJA

Zobozdravniški pregled

Zobozdravniški pregled vključuje pogovor s pacientom o njegovih težavah in pričakovanjih, klinični pregled stanja zob in obzobnih tkiv ter po potrebi RTG diagnostiko. Redni zobozdravniški pregledi vam omogočajo vzdrževanje ustnega zdravja in pravočasno odkrivanje začetnih karioznih lezij, bolezni dlesni in ustne sluznice. Sčasoma bodo vaši obiski zobozdravnika postajali krajši, saj bomo v sodelovanju z vami dosegli dobro ustno zdravje. Pri vsakem stomatološkem pregledu opravimo tudi natančen pregled ustne votline. Ob tem smo pozorni na morebitne predrakave ali rakave spremembe, saj se med pogostejše oblike rakavih obolenj v Sloveniji uvršča prav rak ustne votline in žrela. Pravočasno odkritje rakavih sprememb lahko reši življenje.

Izobraževanje

Pravilne ustne higiene bi se morali naučiti že v otroški dobi. Prvi vzor so nam starši, kako povsem pravilno ščetkati zobe in poskrbeti za ustno zdravje pa se lahko naučijo otroci ob preventivnih zobozdravstvenih pregledih v vrtcih in šolah. Sami lahko poskrbimo za ustno zdravje z rednim, natančnim ščetkanjem zob, uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk vsaj 2-krat na dan. Pri tem se uporablja zobna pasta s fluoridi. Koncentracija dodanih fluoridov je zapisana na embalaži zobnih past. V primerih, ko imajo pacienti nameščen fiksni ortodontski aparat ali so njihovi zobje oskrbljeni s fiksno protetičnimi izdelki, je uporaba dodatnih pripomočkov za izvajanje ustne higiene še bolj pomembna. O pravilni tehniki ščetkanja in pravilni uporabi pripomočkov za ustno higieno vas z veseljem poučimo v naši ordinaciji, kajti pravilna ustna higiena ni zanemarljiva.

Odstranitev zobnega kamna, peskanje

Odstranitev zobnega kamna je preventivni ukrep nastanka parodontalne bolezni. Po natančnem pregledu vam s pomočjo ultrazvoka in peskalnika natančno odstranimo trde in mehke zobne obloge ter zabarvanja, vsako čiščenje pa zaključimo s poliranjem ter poučnimi nasveti o preprečevanju nastanka zobnega kamna.

Nanos fluoridnih premazov in zalitje fisur

Med preventivno zobozdravstvo spada tudi nanos zaščitnih premazov – fluoriranje zob, s čimer zaščitimo sklenino in tako zmanjšamo možnost nastanka kariesa. Sem sodi tudi zalivanje fisur na griznih ploskvah zob, ki ga izvajamo predvsem pri otrocih in mladostnikih. S posegom preprečimo razvoj kariesa v globokih jamicah in vdolbinah zob, ki so slabše dostopne za čiščenje.

FAQ

ZA
RADOVEDNE

ZA RADOVEDNE

Naročite se na pregled.