PARODONTOLOGIJA

ZDRAVLJENJE DLESNI ZA OHRANITEV ZOB.

Zdravljenje obzobnih tkiv lahko prepreči izgubo kostne podpore zob, ki privede do majavosti zob ter kasnejše izgube.

Parodontologija

Zdravje zob in obzobnih tkiv je odvisno predvsem od naše ustne higiene. Pravijo, da naj ščetkamo in nitkamo samo tiste zobe, ki jih želimo ohraniti? Ustno zdravje zajema tako zdrave zobe kot tudi zdrava obzobna tkiva, ki podpirajo zobe. Prvi znak bolezni obzobnih tkiv je krvavitev dlesni, ki lahko ob neustreznem ukrepanju vodi v parodontalno bolezen. Nudimo poglobljeno zdravljenje obzobnih tkiv, ki so za zdravo ustno higieno izrednega pomena.

KAKO LAHKO POMAGAMO?

VRSTE PARODONTALNEGA ZDRAVLJENJA

Zdravljenje vnetja dlesni- gingivitis

Gingivitis je prvi znak prizadetosti obzobnih tkiv. Zdravi se ga s pravilno ustno higieno, ki mora biti zelo natančna v predelih zob ob dlesni in profesionalno odstranitvijo mehkih in trdih zobnih oblog. Dlesen se ob odsotnosti mehkih ali trdih zobnih oblog obnovi v zelo kratkem času.

Zdravljenje parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen pomeni izgubo kostne podpore zob in privede do majavosti zob ter kasnejše izgube. Stopnjo parodontalne bolezni določimo z merjenjem obzobnih žepkov, ki so idealni prostor za razmnoževanje patogenih bakterij, prisotnostjo krvavitve iz obzobnih žepkov in že prisotno kostno izgubo, ki jo ocenimo na podlagi rentgenske diagnostike. Ob sumu na parodontalno bolezen vam izdelamo natančen parodontalni status, ki nam omogoča načrt zdravljenja parodontalne bolezni, vas pa naučimo pravilne in natančne ustne higiene, ki jo izvajate doma. Pomemben del parodontalnega zdravljenja predstavlja tudi odstranitev mehkih in trdih zobnih oblog. Na mestih, kjer so obloge pod nivojem dlesni, vam v lokalni anesteziji s postopkom luščenja in glajenja korenin odstranimo zobne obloge na zobnih koreninah in tako dosežemo ponovni pripoj dlesni na zobno površino. V primerih napredovane parodontalne bolezni je potreben kirurški poseg – reženjska operacija. To je kirurški poseg odgrnitve dlesni, ki prekriva obolelo korenino, pri čemer s prostim očesom bolje vidimo mesta oblog in vnetja ter jih tako temeljito očistimo. Cilj posega je zmanjšati globino obzobnih žepkov, odstranitev vzroka vnetja, vam pa omogočiti lažje odstranjevanje zobnih oblog in tako omogočiti ohranitev zob.

FAQ

ZA
RADOVEDNE

ZA RADOVEDNE

Naročite se na pregled.