KORENINSKO ZDRAVLJENJE ZOB

BREZ BOLEČIN ZOBNIH KORENIN.

Z zdravljenjem koreninskih kanalov ohranimo funkcionalnost tudi bolj prizadetih zob, ki vam služijo še vrsto let.

Koreninsko zdravljenje zob

Endodontsko zdravljenje je zdravljenje koreninskih kanalov zobnih korenin. Vzrokov za tovrstno zdravljenje je več, in sicer poškodbe zob, globok karies, zdravljenje granulomov (vnetje ob vršku korenine) … Pri zdravljenju koreninskih kanalov se odstrani zobni živec, ki se nahaja v koreninskih kanalih, kanali se dezinficirajo in kasneje hermetično zaprejo. V naši ambulanti pri endodontskem zdravljenju uporabljamo inštrumente za strojno širjenje koreninskih kanalov, UZ irigacijo in mikroskop.

LOREM IPSUM

LOREM
IPSUM DOLOR SIT AMET.

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit. Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit. Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit. Lorem ipsum dolor sit.

Odstranitev

Pri odstranitvi zoba danes ne veljajo enaki cilji kot nekoč, ko je bilo pomembno samo, da je zob zunaj in vnetje počiščeno. Danes je pomembno, da je poseg izveden čimbolj atravmatsko (nežno) do okolnih mehkih in trdih tkiv, saj le taka tehnika omogoča ohranitev okolnih tkiv in kasnejšo estetsko in funkcionalno dovršenost pri končni oskrbi, pa naj bo to z implantati ali brez.

Odstranitev modrostnih zob

Odstranitev modrostnih zob je lahko preventivna ali pa kurativna. Danes modrostne zobe velikokrat odstranjujemo preventivno, zaradi patologije, ki se lahko razvije okoli izraščajočega modrostnika (ciste, vnetja, tumorji) ali pa kurativno – zaradi že razvite patologije, ponavadi kariesa na modrostnih zobeh ali že tudi sosednjih, zaradi otežene higiene.V ta sklop spada tudi boleče izraščanje modrostnih zob ali vnetja v okolici zob.
Poseg se izvede v lokalni anesteziji, je neboleč in kar se da nežen. Včasih se modrostne zobe da odstraniti brez izklesa, ko pa je zob delno ali povsem neizrasel, pa je potreben izkles. Izraz izvira iz preteklosti, ko so dejansko modrostne zobe izklesavali z dletom in kladivom. Danes je postopek bolj nežen – z ustreznim svedrom obvrtamo modrostni zob, ga večkrat razdelimo in po delih odstranimo.
Teža posega zavisi predvsem od anatomije – dostopnosti zoba, oblike in števila korenin, bližine živca itd. Noben izkles ali pacient ni enak drugemu in zato posploševanje in natančno predvidevanje kako bo poseg ali pooperativno obdobje izgledalo ni vedno natančno. Ljudje so prepogosto preveč prestrašeni in na koncu vidijo, da ni bilo tako hudo, kot so mislili da bo.
Pri odstranitvi modrostnih zob brez izklesa stanje po posegu ni nič drugačno kot pri ekstrakciji – nekaj bolečine in nobene otekline.
Pri izklesu pa je pooperativno obdobje do enega tedna lahko bolj naporno. Pričakovati je oteklino in večje bolečine kot pri puljenju, vsa dodatna navodila pa dobite v pisni in ustni obliki pri posegu in na zavihku- “navodila po posegu”.
Noben kirurški poseg ni brez tveganj – pri izklesu je možnih več komplikacij, ki si jih lahko preberete v meniju “informacije pred kirurškim posegom”

Apikotomija

Kadar je zdravljenje korenine neuspešno, se zdravljenje ponovi. Če je tudi v drugo neuspešna, se opravi manjši kirurški poseg, ko odstranimo vnet vršiček korenine, skupaj z vnetjem. Pri tem postopku odstranimo tudi del polnitve zoba s pomočjo ultrazvoka in zob skozi vršiček korenine polnimo s cementom. Cel postopek opravimo pod mikroskopom, saj le tako lahko zagotovimo, da je bilo odstranjeno vse vnetje in da je bila retrogradna polnitev narejena brezhibno. Uspeh postopka je cca 80-95% zavisi pa od več dejavnikov, predvsem od splošnega stanja zoba in izvedbe posega.

Podaljšanje klinične krone zoba

Kadar zobna krona propade, ponavadi zaradi kariesa, je potrebno za dolgoročno boljšo obstojnost pred oskrbo s prevleko zagotoviti dovolj velik oprijem zobne krone na zobu (in ne na dograjenem zobnem krnu). To pomeni, da v primeru, če je od zoba ostala le korenina v nivoju ali tik nad nivojem dlesni, se dlesen kirurško pomakne nekoliko nižje, da je krn zoba dovolj velik za oskrbo. Pri tem je ponavadi potrebno znižati tudi nivo kosti okoli zoba. Poseg spada med manjše kirurške posege.

FAQ

ZA
RADOVEDNE

ZA RADOVEDNE

Naročite se na pregled.