ZOBOZDRAVSTVENE STORITVE

ZA ZDRAV NASMEH NAJMLAJŠIH

Prve izkušnje z zobozdravnikom so izjemno pomembne, saj sooblikujejo odnos do ustnega zdravja in zobozdravnika tudi v kasnejšem življenju.

Otroško zobozdravstvo.

Otroški zobozdravnik je tista oseba, ki poleg staršev najbolj zaznamuje otrokov odnos do oralnega zdravja. Ustvarjanje prijetnega okolja, kjer se otrok počuti sproščeno, je zato ključnega pomena za doseganje dobrih in dolgotrajnih rezultatov. Pri nas se z otroškim zobozdravstvom ukvarja dr. Teja Gačnik, ki z umirjenim in strokovnim pristopom ter veliko potrpežljivosti najmlajšim pacientom uspešno pomaga pri premagovanju strahu pred zobozdravnikom. Kakšne pristope pri svojem delu uporablja in katerim vrednotam sledi, si lahko preberete v intervjuju spodaj.

KAKO LAHKO POMAGAMO?

RECI AAAAAAAAAA
AAAAAA ...

RECI AAAAAAAAAAAAAAAA ...

Odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog

Otrokom najbolj pomagamo, če jih čimprej naučimo pravilne tehnike ščetkanja zob in jim z zgledom vsak dan kažemo, zakaj je pomembno skrbeti za ustno zdravje. Tudi pri otrocih in mladostnikih je občasno potrebno odstraniti trde zobne obloge (zobni kamen), vse več pa je tudi pacientov, ki se soočajo s temno (črno-rjave) zabarvanimi oblogami.

Zaščitni fluoridni premazi

Uporabljajo se pri otrocih in mladostnikih v preventivne namene, s premazi, ki so po koncentraciji fluoridov prilagojeni različnim starostnim obdobjem. Zanesljiva zaščita, ki jo zagotavljajo fluoridni premazi, vpliva na proces remineralizacije sklenine z vgradnjo fluorida v sklenino ter zaustavlja začetne kariozne lezije. Premazi so brezbarvni in se hitro sušijo.

Izdelava zalivk

V otroškem zobozdravstvu se uporabljajo tako materiali, ki jih sicer uporabljamo pri odrasli populaciji, kot tudi posebej prilagojeni polnilni materiali, ki omogočajo počasno sproščanje fluoridov in tako nudijo dodatno zaščito za otroške zobe.

Oskrba zob po poškodbi

Poškodbe zob v otroški dobi so zelo pogoste, od manjših z omajanjem mlečnega zoba, do izbitja zoba. Ob pregledu staršem svetujemo in jih seznanimo z navodili, kako postopati po poškodbah. Poškodbe oskrbimo in se dogovorimo za nadaljno spremljanje. Pri nasvetih, kako ukrepati ob poškodbi zob, si lahko pomagate tudi z aplikacijo ToothSOS.

Endodontsko zdravljenje zob

Tudi v otroškem zobozdravstvu je včasih potrebno opraviti poseg na nivoju zobnega živca. Poseg se opravi v lokalni anesteziji. Namen tovrstnih zdravljenj je podaljšati čas obstoja mlečnega zoba v ustni votlini in tako preprečiti predčasno izgubo zoba.

Minimalno invazivno zobozdravstvo (minimal intervention dentistry- MID)

MID omogoča varen, strokovno podprt način oskrbe karioznih mlečnih zob pri slabše sodelujočih otrocih. Pri tovrstnem načinu zdravljenja kariesa se ne uporablja vrtečih inštrumentov, posega pa ni potrebno opraviti v lokalni anesteziji.

BESEDE ZOBOZDRAVNICE

Naročite otroka na pregled.